Johnny Winter
Dom omladine Beograda
24. Novembar 2009.
Organizatori - Udruženje Blues Stock i
Dom omladine Beograda

25. novembar 2009.

 
 
 
  Iako krhkog zdravlja Winter i dalje nastupa na pozornicama širom sveta. Prošlogodišnji nastup u Sava Centru, ocenjen je vrlo dobro, no po reakcijama publike ovaj, večerašnji nastup, je i zbog intimnijeg okruženja, bio još bolji.

U istovetnoj postavci muzičara kao i prošli put, gitarista Paul Nelson, basista  Scott Spray i bubnjar Vito Liuzzi održali su uvodnu svirku, nakon čega se Johnny Winter pojavio na bini nešto posle 21h.
Moramo reći i to da se retko dešava da jedan muzičar ranije počne nastup nego što je predviđeno (21:30).
Uz pomoć asistenta, čuveni albino gitarista je polako došao do stolice na bini i odmah počeo da izvlači moćne tonove na beloj gitari na kojoj je pisalo “Erlewhite Lazer”.
Kombinujući sopstvene kompozicije (“Don’t Take Advantage of Me”) i obrade tuđih pesama, Winter je opčinio publiku Doma Omladine. Nije bilo vremena čak ni da se pošteno uhvati vazduh između pesama koje su Winter i njegov bend izvodili snažno, inspirativno i uzbuđujuće.



Naravno najsnažnije reakcije publike su bile rezrvisane za obrade čuvenih pesama kao što su ”Red House” (Jimi Hendrix), ”Bonnie Moronie”, ”It’s All Over Now” (Valentinos, odnosno braća Womack) i “Highway 61” (Bob Dylan).
Winter je bio obučen u crnu-majicu, donji deo trenerke i crni šešir (kojim je štitio oči od reflektora). Mora se priznati da je veoma mršav, oronuo i da je maltene ceo koncert proveo svirajući i pevajući zatvorenih ili malo otvorenih očiju.
Takva fragilnost  je bila u suprotnosti sa izuzetnom virtuoznom svirkom  koja nije ostavljala sumnje u njegovo umeće kao muzičara par excellence.
Mišićava i jaka ritam sekcija Spray-Liuzzi, je pocrtavala rad Winera i njegovog gitariste Nelsona, tako da je dolazilo i do preplitanja i ritma i solo gitare kao i solaža obojice gitarista.



U 22:10 se završio zvanični deo koncerta, ali su se se muzičari odmah vratili i Winter se dohvatio svoje “Firebird”  gitare i započeo sa bottleneck svirkom. Još dve pesme, od kojih je poslednja bila “Highway 61” i muzičari su se oprostili od publike  u 22:25 h.
Winteru se nema šta zameriti - besprekorna svirka i njega i njegovog benda je oduševila sve prisutne, a količina energije koja je izbijala iz njih bila je neverovatna i zapanjujuća.
Koncert za dugo pamćenje!

Napomenimo da je pre Wintera nastupila grupa Gamblers iz  Sremske Mitrovice, koji su ostavili odličan utisak, a posle njegovog nastupa svirali su Desperate Slim & The Newcasters iz Beograda koji su pružili dobar nastup preostaloj, malobrojnoj publici. Oba benda preporučujemo za ponovno slušanje.


Fotografije sa koncerta - Johnny Winter

Fotografije sa koncerta - Desperate Slim & The Newcasters



tekst - Slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti

Diana Krall
Univerzalna sala, Skoplje
20.11.09.



Kanda Kodža i Nebojša
Livingroom, SKC
14.11.09.




Tom Jones
Beogradska Arena
13.11.09.




Jinx
Dom omladine Beograda
12.11.09.




Simple Minds
Beogradska Arena
11.11.09.




Underworld
Beogradska Arena
10.11.09.




E-Play
Dom omladine Beograda
06.11.09.




Belgrade Jazz Festival 2009
Joe Lovano
Anat Cohen

31.10.2009.

Kolarac, Beograd
Red Snapper
31.10.2009.

Dom omladine Beograda